Acupunctuur

IMG_3646Wat is acupunctuur.

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze, ontstaan in Azië, waarbij naaldjes op bepaalde plaatsen in de huid geplaatst worden.  Volgens de Chinese filosofie wordt door het zetten van naaldjes een verstoorde energie van het lichaam (ziekte of beschadiging) hersteld.

Westerse onderzoeken (door de WHO) hebben aangetoond dat door het gebruik van acupunctuur bepaalde effecten in het lichaam optreden.

 

 

Deze effecten zijn o.a.:

  • Een verbeterde doorbloeding van bepaalde delen van het lichaam of juist een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam
  • Het vrijkomen van lichaamseigen pijnstillers (endorfinen)  in het lichaam waardoor er op een natuurlijke manier pijnvermindering optreedt;
  • Het vrijkomen van andere hormonen, zoals cortison
  • Stimulering van zenuwen.

Deze effecten zorgen ervoor dat het lichaam minder last van pijn heeft en dat er een sneller herstel op kan treden.

 

IMG_3748Electro-acupunctuur
Electro-acupunctuur wordt gebruikt sinds 1950 toen men dit in China ging ontwikkelen om ernstige pijn te verlichten.  Daarna is het ook in Europa geïntroduceerd en wordt het nu ook voor ándere aandoeningen gebruikt.

Bij electro-acupunctuur wordt gebruik gemaakt van stroom om acupunctuurpunten te stimuleren. Hierbij worden eerst acupunctuurnaalden op bepaalde acupunctuurpunten gezet en deze naalden worden via draden verbonden met een electrisch stimulatie-apparaat.  Omdat door middel van electro-acupunctuur een sterkere prikkel kan worden toegediend dan bij gewone acupunctuur het geval is, vindt het vooral zijn toepassing bij chronische klachten die onvoldoende reageren op een gewone acupunctuurbehandeling en bij verlammingen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij ernstige pijn.

Het is echter niet geschikt voor elke patiënt.  Nog meer dan bij gewone acupunctuur geldt dat het belangrijk is dat het dier stil ligt/staat in verband met de draden die aan de naalden bevestigd zijn.